Lastebildekks levetid og friksjonsegenskaper på glatt underlag har alltid vært et hett samtaleevne blandt sjåfører og bileiere. Støynivå og dekkenes rullemotstand har ikke vært like mye diskutert.
Men nå kommer det krav fra EU som setter krav til nettopp dette. Krav til redusert støy og krav til redusert rullemotstand som skal gi lavere drivstoffforbruk er det siste i kommisjonens miljøtanker.
Redusert mønsterdybde skal da bli løsningen i følge EU kommisjonen.
Et kjøretøys evne til fremkommelighet, bremseevne og styreevne er i utgangspunktet avhengig av 4 parametere:
1. Dekkets trykk mot underlaget, det vil si aktuelt akseltrykk på kjøretøyet.
2. Dekkets friksjonsevne mot forskjellig underlag.
3. Underlagets beskaffenhet.
4. Temperatur på underlag og dekkets overflate.
Det er allment kjent at det er stor forskjell på friksjonsevnen et dekk har mot våt asfalt og samme dekks evne mot snø og is.
TIA Norge har sett på dekktester etter bestemmelser i EU. ECE.117.02
ECE.117.02 tester dekkets friksjonsevne mot våt overflate. Sommerdekk testes i temperaturområdet 5 – 35 grader Celsius, mens vinterdekk testes i temperaturområdet 2 – 20 grader Celsius.
Vinterdekkets friksjonsevne testes med andre ord i plussgrader. Det er da lite snø og is i plussgrader!
Det som kommer fram er selvfølgelig minimumskrav og det er dekkprodusenter som tester vinterdekk under mye mer realistiske (for Norge) temperaturer og underlag.
Det som bekymrer TIA Norge er at dekk som er godkjent i EU selvfølgelig kan brukes i Norge, og at en del av de bilene som kommer inn i Norge med grenseoverskridende last vil ha dekkutrustning som er optimalisert for våt asfalt. Disse kjøretøyene vil da også kunne brukes til kabotasjetrafikk i Norge og vi risikerer å møte disse på våre vanskeligste fjelloverganger.
Norge har Europas strengeste krav til mønsterdybde på vinterdekk, og krever dekk som er spesielt utviklet for vinterkjøring på alle hjul i den kalde årstid.
Når vi nå ser hvilke krav og hvilke testmetoder som skal ligge til grunn for å godkjenne vinterdekk nedover i Europa er det på høy tid å sette krav til typegodkjenning av dekk som skal brukes på Norske vinterveger.
The Scandinavian Tire & Rim Organization har allerede en liste over dekk som er egnet for norske vinterforhold, så ved å bruke den listen som inneholder dekkmerke og type er det enkelt å sjekke om alle kjøretøy har utstyr tilpasset Norske forhold.
En 24/7 kontrollaktivitet på grensene for å hindre uegnede kjøretøy i å redusere trafikksikkerheten på våre veger vil naturligvis koste både penger og tid, men har vi egentlig råd til å la det være?
40 – 50 tonn som seiler ukontrollert på våre veger kan få katastrofale følger for andre trafikanter.
TIA Norge håper Norske myndigheter ikke implementerer disse bestemmelsene i Norske regler. Norske vinterveger fortjener å fortsatt ha Europas strengeste krav til dekkutrustning.
TIA Norge er enige i at støy og utslipp fra biltrafikken skal reduseres mest mulig.
Moderne Euro 6 lastebilmotorer er den fossildrevne motortypen som slipper ut minst av de skadelige utslipp, så denne satsingen på dekk som kan gi dårligere trafikksikkerhet vil bare ha en marginal effekt for miljøet.
Støy og utslipp har først og fremst en sammenheng med et kjøretøys hastighet og lastebiler er da det mest saktegående på Europeiske høyhastighetsveger.
Jan Høiback